Wszystko o błonniku - co zawiera dużo błonnika? | Zioła Fibra Vitale

Wszystko o błonniku – co zawiera dużo błonnika?

Błonnik pokarmowy należy do grupy węglowodanów nieprzyswajalnych. To substancja pochodzenia roślinnego, która pomimo, iż nie ulega trawieniu to pełni w organizmie bardzo ważną funkcję. Błonnik nie tylko daje uczucie sytości, ale wiąże wodę i toksyny w jelitach, ogranicza wchłanianie cukru i tłuszczu, wspiera pracę układu pokarmowego i przyspiesza procesy trawienia. Ile błonnika dziennie powinniśmy spożywać? Jakie jest najlepsze źródło błonnika? Po odpowiedzi odsyłamy do artykułu.

Rola błonnika pokarmowego
Objawy niedoboru błonnikaReguluje perystaltykę jelit
  • Wspomaga uformowanie, a następnie wydalanie stolca
  • Poprawia metabolizm
  • Reguluje mikroflorę bakteryjną jelita
  • Wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn i zalegających resztek jedzenia
  • Zapobiega stanom zapalnym
  • Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych i kałowych
  • Ma działanie antynowotworowe
  • Obniża wchłanianie złego cholesterolu
  • Reguluje pracę trzustki
  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Bóle brzucha
  • Biegunka
  • Krew w stolcu
  • Osłabienie i brak energii
  • Spadek odporności
Fibra Vitale

FIBRA VITALE
MIESZANKA ZIOŁOWA KUP TERAZ

Produkty bogate w błonnik

Błonnik pokarmowy znajdziemy w wielu produktach, m.in. w:

  • owocach pestkowych,
  • owocach jagodowych,
  • roślinach strączkowych,
  • warzywach korzeniowych,
  • pestkach i nasionach,
  • pieczywie,
  • płatkach – owsianych, orkiszowych, jaglanych, żytnich, pszennych, jęczmiennych, gryczanych,
  • mące – żytniej, razowej,
  • ryżu brązowym
  • przyprawach np. w kurkumie.

Spore ilości błonnika znajdziemy również w siemieniu lnianym, ziarnach chia, mielonym lnie. Produkty te możemy stosować, jako dodatek do wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i deserów.

Verdelab-ikonWedług Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne zalecane spożycie dla osoby dorosłej wynosi od 27 do 40 g. Niestety, podobnie jak w przypadku witaminy D, nasza dieta nie dostarcza organizmowi nawet minimalnej dawki błonnika. Dlatego też, tak wiele osób boryka się z problemami pokarmowymi i gastrycznymi. Nasza dieta obfituje w produkty tłuste i nabiał, natomiast zbyt mało jest w niej warzyw, owoców i produktów zbożowych. Tym bardziej wskazana jest suplementacja błonnika np. w postaci naparów ziołowych. Należy jednak pamiętać o ostrożności, gdyż przedawkowanie błonnika podobnie jak jego niedobór jest groźneMarcin Bielonko, członek zarządu Farmacia Verde.

Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik

Podstawowym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe i warzywa. To w nich znajdziemy największe ilości tej niezbędnej do funkcjonowania jelit i innych narządów substancji. Dieta skomponowana z surowych warzyw, pełnoziarnistych produktów i owoców pestkowych, szczególnie powinna być stosowana przez osoby mające problemy gastryczne i pokarmowe. Wskazaniem są bolesne zaparcia, bóle brzucha, żołądka i uczucie ciężkości.

Warto również stosować dodatkową suplementację błonnika w postaci dziennej porcji suszonych owoców, otrąb lub wypijania mieszanki siemienia lnianego z wodą. Należy pamiętać, że błonnik pokarmowy wchłania bardzo duże ilości wody, dlatego niezbędne jest jej regularne uzupełnianie. Skuteczne w nawadnianiu organizmu, ale też suplementacji błonnika jest picie naparów ziołowych.

Mieszanką, w której znajdziemy błonnik pokarmowy jest m.in. Fibra Vitale.

W Fibra Vitale znajdziemy:

  • babkę płesznik
  • siemie lniane
  • babke jajowatą
Fibra Vitale

FIBRA VITALE
MIESZANKA ZIOŁOWA KUP TERAZ

FAQ – Błonnik pokarmowy

1. Jak często mogę sięgać po produkty zawierające błonnik np. zioła z siemieniem lnianym?

Po produkty zawierające błonnik należy sięgać codziennie, gdyż jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.

2. Jakie są objawy nadmiaru błonnika w diecie?

Nadmiar błonnika uniemożliwia wchłanianie innych składników odżywczych, co objawia się bolesnymi zaparciami, bólami brzucha, wzdęciami lub silnymi biegunkami. Objawy te powinny skłonić do konsultacji z lekarzem.

3. W jakich produktach na pewno nie znajdziemy błonnika pokarmowego?

Błonnik pokarmowy nie występuje w produktach zwierzęcych (mięso, mleko, jaja) i tłuszczach (smalec, masło, oleje i oliwy).


Bibliografia

1 H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2012.
2 M. Senderski, Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki, Mateusz E. Senderski, 2009.
3 T. Easley, S. Horne, Zioła, które leczą. Nowoczesna roślinna apteka w Twoim domu, Wydawnictwo Kobiece, 201.

Jesteśmy na

nasze aukcje