Wszystko o błonniku – co zawiera dużo błonnika?
Błonnik pokarmowy należy do grupy węglowodanów nieprzyswajalnych. To substancja pochodzenia roślinnego, która pomimo, iż nie ulega trawieniu to pełni w organizmie bardzo ważną funkcję. Błonnik nie tylko daje uczucie sytości, ale wiąże wodę i toksyny w jelitach, ogranicza wchłanianie cukru i tłuszczu, wspiera pracę układu pokarmowego i przyspiesza procesy trawienia. Ile błonnika dziennie powinniśmy spożywać? Jakie jest najlepsze źródło błonnika? Po odpowiedzi odsyłamy do artykułu.
Rola błonnika pokarmowego | |
Objawy niedoboru błonnika | Reguluje perystaltykę jelit |
|
|
FIBRA VITALE
MIESZANKA ZIOŁOWA KUP TERAZ
Produkty bogate w błonnik
Błonnik pokarmowy znajdziemy w wielu produktach, m.in. w:
- owocach pestkowych,
- owocach jagodowych,
- roślinach strączkowych,
- warzywach korzeniowych,
- pestkach i nasionach,
- pieczywie,
- płatkach – owsianych, orkiszowych, jaglanych, żytnich, pszennych, jęczmiennych, gryczanych,
- mące – żytniej, razowej,
- ryżu brązowym
- przyprawach np. w kurkumie.
Spore ilości błonnika znajdziemy również w siemieniu lnianym, ziarnach chia, mielonym lnie. Produkty te możemy stosować, jako dodatek do wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i deserów.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne zalecane spożycie dla osoby dorosłej wynosi od 27 do 40 g. Niestety, podobnie jak w przypadku witaminy D, nasza dieta nie dostarcza organizmowi nawet minimalnej dawki błonnika. Dlatego też, tak wiele osób boryka się z problemami pokarmowymi i gastrycznymi. Nasza dieta obfituje w produkty tłuste i nabiał, natomiast zbyt mało jest w niej warzyw, owoców i produktów zbożowych. Tym bardziej wskazana jest suplementacja błonnika np. w postaci naparów ziołowych. Należy jednak pamiętać o ostrożności, gdyż przedawkowanie błonnika podobnie jak jego niedobór jest groźne – Marcin Bielonko, członek zarządu Farmacia Verde.
Dieta bogata w błonnik
Podstawowym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe i warzywa. To w nich znajdziemy największe ilości tej niezbędnej do funkcjonowania jelit i innych narządów substancji. Dieta skomponowana z surowych warzyw, pełnoziarnistych produktów i owoców pestkowych, szczególnie powinna być stosowana przez osoby mające problemy gastryczne i pokarmowe. Wskazaniem są bolesne zaparcia, bóle brzucha, żołądka i uczucie ciężkości.
Warto również stosować dodatkową suplementację błonnika w postaci dziennej porcji suszonych owoców, otrąb lub wypijania mieszanki siemienia lnianego z wodą. Należy pamiętać, że błonnik pokarmowy wchłania bardzo duże ilości wody, dlatego niezbędne jest jej regularne uzupełnianie. Skuteczne w nawadnianiu organizmu, ale też suplementacji błonnika jest picie naparów ziołowych.
Mieszanką, w której znajdziemy błonnik pokarmowy jest m.in. Fibra Vitale.
W Fibra Vitale znajdziemy:
- babkę płesznik
- siemie lniane
- babke jajowatą
FIBRA VITALE
MIESZANKA ZIOŁOWA KUP TERAZ
FAQ – Błonnik pokarmowy
1. Jak często mogę sięgać po produkty zawierające błonnik np. zioła z siemieniem lnianym?
Po produkty zawierające błonnik należy sięgać codziennie, gdyż jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.
2. Jakie są objawy nadmiaru błonnika w diecie?
Nadmiar błonnika uniemożliwia wchłanianie innych składników odżywczych, co objawia się bolesnymi zaparciami, bólami brzucha, wzdęciami lub silnymi biegunkami. Objawy te powinny skłonić do konsultacji z lekarzem.
3. W jakich produktach na pewno nie znajdziemy błonnika pokarmowego?
Błonnik pokarmowy nie występuje w produktach zwierzęcych (mięso, mleko, jaja) i tłuszczach (smalec, masło, oleje i oliwy).
Bibliografia
1 H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2012.
2 M. Senderski, Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki, Mateusz E. Senderski, 2009.
3 T. Easley, S. Horne, Zioła, które leczą. Nowoczesna roślinna apteka w Twoim domu, Wydawnictwo Kobiece, 201.